Fokus på styrke

Fysioterapeuten min, som seg hør og bør har temmelig god peiling på dette med muskler, fortalte meg noe interessant ved forrige besøk. Hvis jeg vil styrke musklene mine bør det ikke gå mer enn 4,5 dager fra én styrkeøkt til den neste. Han forklarte hvorfor, men jeg er litt dum og har allerede glemt detaljene, men det var noe med at musklene bygger seg opp etter styrketrening i 4,5 dager før de begynner å synke tilbake til utgangspunktet igjen.

Dette er noe som har lagt seg i hukommelsen min. 4,5 dager. Det er tidsfristen min mellom hver styrketrening. Jeg har lagt mer fokus på hyppigheten av styrketreningen min etter at jeg hørte dette. Det var et så deilig konkret tall, noe det virkelig går an å forholde seg til, og jeg liker konkrete ting jeg kan forholde meg til.

Før var jeg mer forsiktig med styrketreningen. Så redd for å overbelaste min utrente kropp. Det måtte gå MINST to dager mellom hver gang jeg trente styrke, gjerne mer, bare for sikkerhets skyld. Men det slo meg denne uken at min utrente kropp er ikke egentlig så veldig utrent lenger. Over de siste fire månedene har den tilpasset seg å bli presset opptil flere ganger i uken. Den har tilpasset seg i så stor grad at jeg kan gjennomføre et 3,5-timers spinningmaraton uten det spor av stølhet etterpå. Med denne nye innsikten kom vissheten om at det er trygt for meg å være litt rausere med styrketreningen, så jeg har besluttet at det skal jeg bli. Jeg trenger ikke lenger minst to restitusjonsdager mellom hver gang. Det går helt fint med én.

For to dager siden kjørte jeg styrketrening med instruktør Bjørn. I dag, slik som forrige fredag og fredagen før der, presset jeg meg avgårde til TRX. Det kjentes helt greit. Tungt, selvfølgelig, fordi jeg tar i, men slik skal det jo være. Jeg gjør allerede ting jeg ikke gjorde for tre uker siden. Veldig dårlig, såklart, men jeg gjør dem, disse øvelsene som jeg bare lo av på min første TRX-time. Jeg ler ikke lenger. Jeg prøver. Jeg prøver alt jeg kan, og er fornøyd med hva enn jeg får til.

Fysioterapeuten anbefaler meg å styrke musklene mine, slik at jeg får bedre sirkulasjon, hvilket kan hjelpe mot betennelsen og forebygge at jeg får noe mer. Han anbefaler også at jeg kjører hard og eksplosiv styrke, i stedet for utholdende, ettersom det er førstnevnte som virkelig bygger muskler. Et opplegg med 4 x 4 repetisjoner på så tungt jeg overhodet klarer er visstnok det som skal gjøre susen. Vekter så tungt at jeg bare såvidt klarer å gjenta dem fire ganger, over fire runder. Akkurat dette har jeg ikke gjort ennå, fordi det ikke finnes noen gruppetimer som kjører slik styrketrening (selv om TRX kanskje er det nærmeste jeg kommer; det er ikke alltid så veldig mange repetisjoner på de tyngre øvelsene der), og jeg er jo som kjent ikke superglad i å trene alene på apparater. Men jeg skal prøve å skjerpe meg og bli bedre på det, og jeg skal prøve å trene styrke annenhver dag over de nærmeste ukene og se hvordan det går.

Jeg er motivert. Jeg trenger bare kjenne på armene mine for å merke hvor mye strammere og hardere de er nå enn for et par måneder siden. Jeg både ser og kjenner at all denne treningen faktisk har en effekt, og dette gir meg lyst til å fortsette. Hvor mye sterkere og lettere kan jeg for eksempel klare å bli i løpet av våren og sommeren? Jeg er innmari nysgjerrig på å finne ut av det.

Kommentarer

  1. Så gøy å høre at du føler det går fremover!
    Jeg er hel enig i noe du har sagt tidligere, nemlig at utholdende styrke som du faktisk gjør, er bedre enn styrkeapparatene som du blir lei. :)

    Når det et sagt så tar jo ikke 4x4 på et apparat mer enn kanskje ti minutter hvis du er god og varm først. Du kan jo avslutte en kondisjonsøkt med en sånn firer-runde på et apparat, og heller variere litt på apparatene f.eks. Da får du begge deler. :)

    Heia sterke-Vero!

    -Hanne

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Aprilsnarr? Faktisk ikke.

Kroppsspråk

Pinsetrening